Mitä opin Asuntosijoittamisen Supersunnuntaissa
Tämä kirjoitus ei ole sijoitusneuvontaa eikä edusta Varapuun virallista kantaa. Jokainen tapahtumaan kutsuttu puhuja kertoo omasta kokemuksestaan ja vastaanottajan on itse päätettävä, mitä tiedolla tekee.

Mita opin asuntosijoittamisen supersunnuntaista

 

Lähtötilanteeni Supersunnuntaihin…

Ennen valmennusta, meidän perheeseen ostettiin edeltävällä viikolla ensimmäinen sijoitusasunto. Erittäin tuoreella mielellä lähdin siis kuulolle 3.9.2017 Varapuun ja Suomen Asuntosijoittajien järjestämään Asuntosijoittamisen Supersunnuntai -valmennukseen. Paljon parempaan saumaan valmennus ei olisi voinut osua, jollei sitten viikkoa aikaisemmaksi, jolloin olisi vielä kerran voinut miettiä omia peliliikkeitä muutaman lisäpointin valossa.

Jokainen valmennus tuntuu tuovan lisää ymmärrystä ja oivalluksia. No, parempi tehdä päätös ja lähteä liikkeelle, kuin jäädä odottamaan sitä ehdottoman täydellistä kohdetta. Nimittäin ostopäätöksen jälkeen, kun itsellä on oikeasti panokset pelissä, oppiminen ja kyky vastaanottaa tietoa aiheesta paranee eksponentiaalisesti. Se oli taas kerran hauska huomata! Supersunnuntain anti ylitti odotukseni. Vaikka tieto usein, niin nytkin, tekee hiukan kipeää, niin huomattavasti suurempi tunne on helpotus siitä, että olin paikalla kuuntelemassa tilaisuudessa puhuvia valmentajia ja asiantuntijoita.

 

Tuota arvoa muille – Opiskele ja kehity!

 

Valmentaja ja asuntosijoittaja Heikki Pajunen aloitti päivän puhumalla tärkeästä arvonäkökulmasta, josta asuntosijoittajat vähemmän keskustelevat. Miten asuntosijoittaja eli vuokranantaja voi paremmin tuottaa hyötyä asiakkaalle ja koko markkinalle? Mitä arvoa oma bisnes tuottaa muille? Menestys perustuu arvon tuottamiseen. Pajunen kehotti olemaan aidosti toisten ihmisten puolella ja tuottamaan asukkaalle parasta mahdollista palvelua. Epäilemättä tällä asenteella vuokranantajalla on mahdollisuus profiloitua positiivisesti. Saat takaisin sen mitä annat.

Asuntosijoittajan tulee koko ajan oppia lisää asiakkailtaan, lukea kirjoja sekä valmentautua, niin talousasioissa, sijoittamisessa kuin henkilökohtaisen elämän muillakin osa-alueilla, totesi Pajunen. Pajunen valotti myös kysymystä, miksi toiset pärjäävät ja toiset eivät. Elämässä pärjäävät esimeriksi ne:
-jotka maksimoivat mahdollisuutensa, esimerkiksi verkostoitumalla ja opiskelemalla
-joilla on positiiviset odotukset oman onnistumisensa suhteen
-jotka kääntävät epäonnistumiset mahdollisuuksiksi ja oppiläksyiksi
-jotka kuuntelevat intuitiotaan
(Richard Wisemanin kirjasta: Onnentekijät)

 

Flipata vaiko ei?

 

Asuntosijoittamisen ammattilainen ja kirjailija Marko Kaarto puhui asuntojen flippaamisesta, joka strategiana tarkoittaa, että ostetaan kohde, remontoidaan tarvittaessa ja myydään eteenpäin tarkoituksena saada välistä hiukan voittoa. Kaarto esitteli konkreettisia kohteita kuluineen ja remontteineen ja jakoi runsaasti kokemukseen perustuvia vinkkejä ja käytäntöjä, joilla flippaaminen onnistuu helpommin ja vähemmillä oman kantapään kivuilla.

Puheenvuoronsa lopuksi Kaarto paljasti siirtyvänsä Suomen Asuntoneuvojan tiimiin jatkamaan työtään asuntosijoittamisen parissa. Onnea Markolle ja Suomen Asuntoneuvojalle! Win-win!

 

Jäitä hattuun! Ymmärrä mitä ja MILLOIN teet.

 

Omassa päässäni päivän pääagendaksi ja päällimmäiseksi jäävä viesti tuli Timo Metsolalta Suomen Vuokraturvasta. Timo puhui hiljaisesta tiedosta ja viisaudesta, joka lähtee riskien tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Uutena asuntosijoittajana, joka vasta kuivattelee kuoriutumisen jäljiltä märkiä untuviaan, imin jokaisen sanan talteen kuin aarteen. Myöhemmin huomasin, että niin tekivät kokeneemmatkin.

Metsolan kiinnostavin viesti oman strategiani kannalta oli, että (asunto)sijoittajan näkökulmasta maailmantaloudessa ei välttämättä näytä hyvältä

Asuntosijoittaminen on kiitänyt pitkään hyvässä myötätuulessa ja sijoittajien on siten kestänyt ottaa reilummin riskiäkin. Asunnoista ei ymmärretty 2000-luvun alun Suomessa vielä juuri mitään. Vuosina 2005-2008 ne nousivat järkeväksi sijoitusmuodoksi ja pikkuhiljaa vauhti on kiihtynyt. Sijoitusasuntoja on ostettu paljon ja innokkaasti jopa 100%:lla pankin lainavivulla.  Asuntosijoittamista pidetään hyvin riskittömänä, jota se maltillisesti hoidettuna onkin, ei kuitenkaan koskaan täysin riskitöntä. Tätä kuunnellessa omassa mielessäni poltteli se ensimmäinen 100%:n vivulla ostettu asunto.

Raskaasti vivutettu asuntosijoittaminen on Metsolan mukaan spekulointia siinä, missä mikä tahansa sijoittaminen. Pelin sääntöihin kuuluu, että spekulointi vaikuttaa hintoihin ja mitä enemmän markkinoilla on spekulointia, sitä enemmän siellä on riskiä. Metsolan viesti uusille asuntosijoittajille tässä vaiheessa oli: ”Jäitä hattuun. Pitäkää viimeistään kahden asunnon jälkeen tauko.” Aloittava asuntosijoittaja on usein niin innokas rynnistämään liikkeelle, että ostaa asuntoja niin nopeasti ja niin suurella vivulla, kuin irti lähtee. Sadan prosentin vipu on ollut omakin tavoitteeni.

Tämä oli loistava paikka pysähtyä ja tarkistaa tilannetta. Terävöittää omaa havainnointia. Opiskella ja oppia ymmärtämään lisää asuntosijoittamisesta. Asuntosijoittaminen on markkina, josta jokaisen kannattaa ymmärtää vähintään peruspointit.

Jos/kun notkahdus markkinassa tapahtuu, juuri siinä kohdassa on kriisissä piilevä mahdollisuus eli asunnon ostajan markkinat. Metsola totesi, että aikoo itse valmistautua ja olla voittavana osapuolena silloin, kun asuntojen epätoivoista tarjontaa on paljon ja ostajia vähän.

Opi asuntosijoittamista Asuntoilta eri puolilla Suomea!

 

Vältä vuokranantajan sudenkuopat

 

Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva valotti päivän loppupuolella huoneiston vuokraamisen juridisia puolia. Mian viestistä jäi mieleen, että monelta sudenkuopalta voi välttyä, kun petaa homman alusta lähtien hyvin huolellisella vuokralaisen valinnalla sekä ottaa selvää omista oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan vuokranantajana – jo silloin, kun kaikki on hyvin.

Suomen Vuokranantajien asiantuntemus ja heidän lakimiestensä neuvontapalvelu on erittäin hyvä tuki asuntosijoittajille. Koro-Kanerva suositteli voimakkaasti vuokranantajia käyttämään sitä hyväkseen lähes missä tahansa ongelmatilanteessa vuokralaisen kanssa.

Yhtenä konkreettisena askeleena valmennuspäivän jälkeen liityin itse Suomen Vuokranantajien jäseneksi. Toivottavasti saamme kuulla Mia Koro-Kanervan näkemyksiä lisää jossain seuraavassa valmennuksessa. Hänellä on valtavasti vuokranantajille tärkeää tietoa, jota olisin kuunnellut mielellään pidempäänkin.

 

Miten tästä eteenpäin?

 

Opiskelu ja tekeminen. Ne ovat lääkkeet moneen. Tekisi mieli omista kokemuksista käsin sanoa, kaikkeen. Kuten Mikko Sjögren sanoo: ”Opiskelussa on se hyvä puoli, että harvoin oppii huonommaksi.”

Varapuu järjestää vielä tälle syksyä asuntoiltoja useassa kaupungissa Suomessa. Lämpimästi suosittelen jokaiselle suomalaiselle vähintään yhtä iltavalmennusta aiheesta. Sen aikana varmasti selviää, kiinnostaako asuntosijoittaminen, tai sijoittaminen ylipäätään, millään tavalla.

Yksi valmennus voi parhaimmillaan avata väylän tai näkökulman johonkin aivan uuteen, niin kuin itselleni kävi. Vuosi sitten, ensimmäisessä asuntosijoittamisen Supersunnuntaissa 2016 yritin vain keskittyä ymmärtämään uuteen asiaan liittyviä käsitteitä ja strategioita. Siitä lähtien olen käynyt useissa Varapuun valmennuksissa, enkä osannut kuvitellakaan, että tänään olen tässä pisteessä. Alussa olen vielä, kyllä, mutta onnellisesti liikkeellä. Kitkan jarruttava voima on vaihtunut elämää eteenpäin vievään liukuun. Vuodessa voi tapahtua paljon pään sisällä – ja varsinkin siellä! Enemmän kuin missään muualla. Nähdään valmennuksilla!

Osallistu Asuntoilta™ -valmennukseen eri puolilla Suomea! Varmista paikkasi ja kurkkaa kiertueemme kaupungit tästä!

asuntoilta

 

 

Kirjoittanut:
Kati Paaso,
Varapuun All Access -jäsen vuodesta 2016
Valmentajavalmennuksessa 2017

kati paaso kuva

 

Päivitetty toukokuussa 2022.

 

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Marko Kaarton 5 syytä asuntosijoittamiseen