Sijoitusasunto – millainen sen tulee olla?

Millainen on hyvä sijoitusasunto ja mitä tulee huomioida sellaista hankittaessa? Asuntosijoitusta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota minimissään neljään asiaan. Käymme blogissamme läpi nuo neljä asuntosijoittamiseen liittyvää faktaa. Edellisessä blogissamme kerroimme faktan numero yksi: Asunnon sijainnin on oltava oikea. Tässä seuraava…

Hyvä sijoitusasunto pitää olla oikeanlainen

Jos olet kuullut neuvon, osta sellainen asunto jossa voisit itse asua, unohda se. Jos olet siinä asemassa, että pystyt ostamaan sijoitusasunnon, olet todennäköisesti tottunut asumaan itse väljemmin.

Osta sellainen asunto, jolle on kysyntää. Tärkeää on muistaa, että hyvin harva vuokralainen on valmis maksamaan lisähintaa mistään kovin ihmeellisestä luksuksesta. Täytyy myös muistaa, että hyvän vuokralaisen löytäminen edellyttää sitä, että itse asuntokin on hyvä. On aivan mahdollista löytää puutaloyksiö, jonka saa vuokrattua 500 eurolla kuussa. Silloin asuntosijoitusliiketoiminta vain vastaa riskiprofiililtaan samaa kuin jos myöntäisi maksuhäiriöiselle tekstiviestivippejä. Vuokralaisten kanssa saa tehdä paljon töitä, mikäli lähtee liikkeelle tällä strategialla

Kaksi asiaa, johon asunnon koko vaikuttaa…

1. Sijoitusasunnon vuokrattavuus ja jälleenmyynti

Yksiöt saa vuokrattua helposti. Vuokralla asujista yli 60 prosenttia on yhden hengen talouksia. Kun tähän lisätään vielä kahden hengen taloudet, ollaan jo 85 prosentissa. Luonnollisesti eniten kysyntää on siis yksiöille ja kaksioille. Mitä kokoluokkaan tulee, olen sitä mieltä, että 25–50 neliötä on optimaalinen. Kasvukeskuksen keskustasta toki löytyy esimerkiksi alle 20 neliön yksiöitä, joista saa aika hyvän sijoitetun pääoman tuoton. Se, miksi käytän lukemana vähintään 25 neliötä, on se, että jos aikoo myydä 14 neliön yksiönsä, kukaan tuskin ostaa omaan käyttöönsä niin pientä asuntoa. Käytännössä asunto pitäisi saada myytyä toiselle sijoittajalle. Joskus saattaa käydä niin, että on muutaman vuoden pituisia jaksoja, jolloin sijoitusasunnoille ei ole kovin suurta kysyntää. Kannattaa mieluummin myydä aina eteenpäin sellaisia tuotteita, joille on mahdollisimman laaja ostajakunta.

Uusi asunto on aina haluttu koti ja sen vuoksi myös hyvä sijoitusasunto. Voisi aika perustellusti ajatella niin, että paremman vuokralaisen saa saunalla ja lasitetulla parvekkeella varustettuun yksiöön, kuin sellaiseen, joka on remontoitu vuonna 1985 ja sen jälkeen asunnossa on poltettu 29 vuotta sisällä tupakkaa.

2. Sijoitusasunnon kanssa kannattaa ottaa huomioon remonttien hinnat

Miksi ei sitten yli 50 neliön sijoitusasuntoa? Kahdesta syystä. Ensinnäkään vuokrahinnoittelussa ei kannata ikinä laskea neliövuokran varaan eli montako euroa neliöltä saisi vuokraa jostakin. Vuokramarkkinoilla halutaan mieluummin huoneita kuin neliöitä. Totta kai neliöilläkin on merkitystä vuokratasoa määriteltäessä, mutta tämä ei todellakaan kulje samassa tasossa neliöiden suhteen kanssa. Toiseksi taloon saatetaan joutua tekemään julkisivuremontti. 25-neliöinen asunto maksaa siitä 5 000 euroa, 50-neliöinen 10 000 euroa ja esimerkiksi 75-neliöinen kolmio 15 000 euroa. Remontit ovat siis tietenkin aina halvempia pienempiin asuntoihin.

Yksiö on oikeastaan aina hyvä kokoluokka. Sille löytyy aina ostajia, ja vuokralaisenkin löytää melko nopeasti. Lähtökohtaisesti voisi sanoa niin, että kun kyseessä on yksiö, tyhjiä kuukausia ei vuokralaisten vaihtuessa tarvitse pelätä, jos sijainti on oikea.

Seuraavassa blogissa käymme läpi asuntosijoittamisen faktan numero kolme. Varmista, että saat ilmoituksen tulevista blogeistamme ja klikkaa itsesi uutiskirjelistallemme sivun oikeasta reunasta.

Sijoitusterveisin,

Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija

Muista myös suositut Asuntoiltamme!

Jos oikeanlaisen sijoitusasunnon hankkiminen kiinnostaa tai haluat oppia yleisesti lisää asuntosijoittamisesta, tutustu tuleviin Asuntoiltoihimme täältä ja tule mukaan!

sijoitusasunto kannattaa hankkia

Jaa tämä kirjoitus
Tunnisteet
Arkistoi
Kriittisen tärkeä asia asuntosijoittamisessa