Vaurastumisen kaava – Miten toimia jos haluaa vaurastua?

Vaurastumiseen on olemassa kaava. Tämä kaava kertoo sen, miten tulee toimia, jos haluaa vaurastua. Kiinnostaisiko tietää, miten tuo kaava menee? Kyllä varmasti!  

Kaava on yksinkertainen…

Vaurastumisen kaava on yksinkertainen. Toteuttaminen sitten jo vaatiikin kovaa työtä. Vaurastumisen kaava menee näin: Aikaansaa ylijäämäinen talous. Kuluta siis vähemmän kuin ansaitset, jolloin kulujen jälkeen jää vielä jäljelle jotain. Sijoita erotus korkoa korolle –periaatteella niin kauan, että elät sijoitustesi tuotoilla unelmiesi elämää.  

Eli koko kaava:

Aikaansaa ylijäämäinen talous. Sijoita erotus korkoa korolle –periaatteella, kunnes elät sijoitustesi tuotoilla unelmiesi elämää.

  Danske Bank teki katugallupin vuonna 2010 ja pysäytteli ihmisiä kysyen taloustermejä ja niiden merkitystä. 51 % ihmisistä ei tiennyt, mikä on korko. Vaurastumisen kaavassa tämä vieras sana on mainittu kaksi kertaa peräkkäin, joten ei ihme, että vaurastuminen on hieman hankalaa! Pureskellaanpa tuota kaavaa hieman auki. Kaavassa on muutama komponentti, joihin täytyy kiinnittää huomiota. Miten ensinnäkin se oma talous saadaan ylijäämäiseksi eli tulot suuremmiksi kuin menot? Toinen osa on tietenkin tuo korkoa korolle. Kolmanneksi erotus pitää sijoittaa. Neljäs komponentti on unelmien elämä. Sitä varten pitää olla tavoitteet, jotta tietää, millaista unelmien elämä on. On tunnettava omat numerot, jotta voidaan laskea, mitä unelmiesi elämä maksaa.  

Tiedosta lähtötilanne

Jotta voimme vaikuttaa talouteen, meidän täytyy tietää lähtöpiste. Tilanne on samankaltainen kuin autonavigaattorissa. Näissä laitteissahan on kaikki kartat sisällä, ja voit kirjoittaa sinne, että haluat päästä vaikkapa Eerikinkadulle Turkuun. Mikäli laite ei saa satelliittiyhteyttä, eli ei tiedä missä olet nyt, se ei voi mitenkään neuvoa reittiä määränpäähän. Tästä syystä lähtötiedot täytyy olla tiedossa. Omat numerot pitää tuntea. Omien numeroiden läpikäyminen on monesti vastenmielistä, koska numerot eivät valehtele. Numerosi eivät todennäköisesti kerro sitä, mitä niiden haluaisit kertovan, vaan sen, miten asiat oikeasti ovat. Onko sitä Visa-lainaa 500 euroa vai 1500 euroa. Tästä syystä ihmiset välttelevät omien numeroidensa tutkimista.  

Millaista on unelmiesi elämä?

Kaavassa on reuna-arvona myös unelmien elämä. Se on syy siihen, miksi vaurastutaan. Pitää siis tietää, millaista on tuo unelmien elämä. Kovin moni ei ole miettinyt tuota kovinkaan tarkasti. Usein ajatellaan, että unelmien elämä on jotain hienoa ja mukavaa. Kuvitellaan, että pysäytellään kadulla palkansaajia ja kysytään, millaiset olisivat heidän mielestään hyvät tulot. Vastaukseksi tulee usein, että tuhat euroa enemmän kuin tällä hetkellä. Mitä vastaavat vaurastuneet henkilöt, joilla on jo monta miljoonaa kasassa ja jotka tekevät edelleen sijoituksia? Vastaukseksi saadaan, että seuraavan miljoonan jälkeen. Näissä molemmissa tavoitteissa on sama ongelma. Tavoitetta ei koskaan saavuteta. Se menee edeltä karkuun koko ajan. Tämä on monesti myös yksi niistä syitä, että ihmiset eivät menesty: he tähtäävät liikkuvaan maaliin. Tavoitteiden pitää olla oikeasti aikataulutettuja, mitattavissa olevia ja tarkkoja. Mikäli haluaa vaikkapa hienon auton, täytyy osata kirjoittaa, mikä on hieno auto. On ihan ok, jos tulee uudempi ja hienompi malli. Auton voi vaihtaa. Tavoitteen juju on siinä, että se on mitattava: väri, malli, hevosvoimat, vanteet, jne. Tämän jälkeen tiedämme myös, mitä se maksaa. Tämäkin on tärkeä tieto. Mikäli tavoitteena on tehdä hienoja matkoja, pitää matkatoimiston esitteestä katsoa, mihin niitä hienoja matkoja tehdään ja mitä tuollainen hieno matka maksaa. Tällöin pystytään laskemaan, paljonko rahaa tarvitaan ja missä ajassa se on tehtävissä. Ylipäätänsä: millaista unelmien elämä on ja mitä sellainen elämä maksaa.   Tavoitteiden asettamiseen löydät video-ohjatun työkalun Varasuunnitelma koulutusalustaltamme: www.varasuunnitelma.fi   Vielä kertauksena, vaurastumisen kaava on:

Aikaansaa ylijäämäinen talous. Sijoita erotus korkoa korolle –periaatteella, kunnes elät sijoitustesi tuotoilla unelmiesi elämää.

    Tsemppiä matkallesi kohti vauraampaa tulevaisuutta!     Valmennusterveisin, Mikko Sjögren Valmennusyhtiö Varapuun perustaja ja päävalmentaja, sijoittaja ja kirjailija