Mitä vaurastujan täytyy ymmärtää köyhyydestä

Suomessa pitkäaikaisesti toimeentulotuen varassa eläviä on 230 000 ja heidän määrä kasvaa jatkuvasti. Tarvitseeko köyhien määrää pelätä ja mitä vaurastujat tekevät eri tavalla?

 

En ole varma olenko köyhä - kuva

 

Helsingin Sanomat kirjoitti artikkelin “Hyvinvoivat eivät ymmärrä Anun ja Tuomaksen arkea”, jossa haastateltiin pitkäaikaisköyhyydessä elävää perhettä sekä köyhyyttä tutkivaa helsinkiläisprofessoria Juho Saarta. Suosittelen lukemaan tuon artikkelin läpi. Halusimme kirjoittaa köyhyyteen liittyen myös toisenlaisen näkövinkkelin vaurastumisen näkökulmasta.

Valmennuksissamme käy paljon erilaisia ihmisiä erilaisista lähtökohdista. Näemme valmennuksillamme ihmisiä, joilla on jo merkittäviä omaisuuksia ja näemme ihmisiä, jotka taistelevat köyhyyden parissa. Olemme auttaneet lukuisia ihmisiä vaurastumaan, toisia pois velkaongelmista ja köyhyydestä, joten tiedämme mistä on kyse. Osalla meistäkin on omakohtaisia kokemuksia köyhyydessä elämisestä.

 

Mitä vaurastujan täytyy ymmärtää köyhyydestä

 

Monesti ajatellaan, että omat ongelmat ja rahaongelmat ovat täysin uniikkeja ja noloja. Todellisuudessa omat ongelmat ovat usein melko yleisiä ja muillakin pyörii samankaltaisia asioita mielessä. Jos niitä jää itsekseen muhimaan pitkäksi aikaa, saattaavat nuo ongelmat paisua turhankin isoiksi.

Koska oma taloudenhoito on pääasiallisesti tunne- eikä järkilaji, on syytä huomioida päällimmäiset tunteet, millä artikkelissa köyhyyttä kuvataan. Kaksi tunnetta tulevat ylivoimaisesti läpi: pelko ja viha. Jos oma taloudenhoito on koko elämän mittainen projekti, viha ja pelko eivät varmasti ole niitä tunteita, joilla sitä ideaalitilanteessa halutaan hoitaa. Tunteista ja uskomuksista voit lukea lisää täältä.

Jatkuvien vastoinkäymisten, budjettien pettämisen ja stressin takia on helppo jäädä selviytymisen rinkiin kiinni. Ero köyhtymisen ja vaurastumisen välissä on kuitenkin pieni. Artikkelissakin “Saari puhuu Dickens-mitasta, jonka köyhyyttä kuvannut klassikkokirjailija on laatinut: Jos tulot ovat 10 puntaa ja menot 9,5, elämä on hyvää. Jos tulot ovat 10 puntaa ja menot 10,5, elämä on helvettiä.”

 

Ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen - mitä vaurastujan täytyy ymmärtää köyhyydestä
Lähde: thefreedomexperiment.com

 

Tärkein asia päästäksesi pois köyhyydestä on kiinnittää täysi huomio ja fokus siihen, että saat aikaan ylijäämäisen talouden kaikin eettisesti ja moraalisesti oikeilla tavoilla. Eli tärkeintä on se että tulot ovat isommat kuin menot. Valitettavasti ylijäämän saamisesta jokainen on itse vastuussa itsestään. Kyllä, valtio tekee kaikkensa resurssiensa puitteissa sen eteen, että rakenteellista köyhyyttä saataisiin vähennettyä. Siitä huolimatta et voi jäädä rannalle makaamaan ja olettaa asioiden muuttuvan puolestasi.

 

“Jos haluat asioiden muuttuvan elämässäsi, sinun täytyy muuttaa asoita elämässäsi”
    – kiinalainen sananlasku

 

Joskus ylijäämäisen talouden saamiseksi omat menot ovat karsittu jo viimeistä senttiä myöten niin kireälle kuin mahdollista. Seuraava askel onkin kiinnittää fokus siihen, että saa aikaan lisää tuloja. On helppoa sanoa toiselle, että tee lisää tuloja, mutta hankalampaa on antaa neuvoja miten se tehdään.

Sitä varten olemme kirjoittaneet ilmaisen oppaan Miten saat lisää tuloja. Se on tällä hetkellä graafista ilmettä vaille valmis ja opas julkaistaan muutaman viikon sisällä. Lähetämme oppaan ensimmäiseksi Varapuu Blogin tilaajille, joten jos haluat saada sen käsiisi ensimmäisten joukossa, voit liittyä Blogin tilaajaksi sivupalkissa olevan kaavakkeen kautta.